Skip to main content

20 Ουσιώδη ερωτήματα για τη σωστή επιλογή χειρουργού ρινοπλαστικής

Πριν εμπιστευτούμε σ’ έναν γιατρό  το σώμα, την υγεία και τα χρήματά μας, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι είναι όσο εξειδικευμένος λέει πως είναι.

Διαβάστε τις κριτικές, δείτε πριν και μετά τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί από τους ασθενείς του (και όχι μόνο από τον γιατρό) και συναντήστε τον για να τον συμβουλευτείτε.

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τουλάχιστον τρεις πλαστικούς χειρουργούς (όχι τη νοσοκόμα ή τον πωλητή τους), ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τις απαντήσεις και τις προσεγγίσεις τους. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα με τα ουσιώδη ερωτήματα στα ραντεβού σας για να πάρετε την πληρέστερη εικόνα της εμπειρίας, των προσόντων τους και τι μπορείτε να περιμένετε αν τους επιλέξετε.

 

1.Είναι πιστοποιημένοι χειρουργοί γι αυτήν τη διαδικασία;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Ασφαλώς και θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από τον Ιατρικό Σύλλογο και να έχουν εξειδικευθεί στη χειρουργική ρινός και πλαστική χειρουργική. Να έχουν υποβληθεί σε αυστηρή εκπαίδευση γραπτών και προφορικών εξετάσεων και να τηρούν αυστηρά τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Προσέξτε επίσης τον τρόπο με τον οποίο περιγράφουν τα διαπιστευτήρια του προσωπικού τους και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των ασθενών.

Ίσως θελήσετε επίσης να ελέγξετε το προφίλ κάθε χειρούργου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας , για να δείτε αν έχουν ληφθεί πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους.

2. Πού θα γίνει η χειρουργική επέμβαση;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Η χειρουργική σας επέμβαση πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο ή σε διαπιστευμένo κέντρο – κλινική χειρουργικής εξωτερικής παραμονής που έχει πιστοποιηθεί.

 

3. Πόσο κοστίζει αυτή η διαδικασία;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Η τιμή  μπορεί να ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, το επίπεδο εμπειρίας του χειρουργού και την τοποθεσία, καθώς και πρόσθετες χρεώσεις χειρουργικών ή χειρουργικών δωματίων, αναισθησία ή μετεγχειρητικές επισκέψεις. Ζητήστε το συνολικό κόστος της διαδικασίας για την κατάστασή σας και να έχετε κατά νου ότι πιθανότατα θα πάρετε αυτό που πληρώνετε. Αν το κόστος ενός γιατρού είναι σημαντικά χαμηλότερο από τη μέση τιμή της αγοράς, αναρωτηθείτε τι μπορεί να μην παρέχει και επιλέξτε την ασφάλεια έναντι της οικονομίας.

 

4. Έχετε νοσοκομειακές παροχές για αυτή τη διαδικασία;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Ακόμα κι αν η χειρουργική σας επέμβαση θα γίνει σε κέντρο εξωτερικών ασθενών, οι νοσοκομειακές παροχές σημαίνουν ότι άλλοι γιατροί έχουν επαληθεύσει την εκπαίδευση και τα διαπιστευτήρια τους. Εάν ο γιατρός σας λειτουργεί χωρίς νοσοκομειακή πρόσβαση και εμφανίζεται μια επιπλοκή, θα μπορούσατε να καταλήξετε να σταλείτε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης χωρίς να έχετε την καλύτερη φροντίδα.

 

5. Πόσες διαδικασίες όπως αυτή εκτελείτε εσείς προσωπικά κάθε χρόνο; Πόσες κάνεις κατά μέσο όρο την ημέρα;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Επιλέξτε έναν γιατρό με το επίπεδο εμπειρίας που αισθάνεστε άνετα και παρατηρήστε εάν αποφεύγει την ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που κάνουν κάθε μέρα. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι η πρακτική που έχουν επιλέξει λειτουργεί σχεδόν σαν μια γραμμή συναρμολόγησης, με έναν χειρουργό να κάνει δέκα ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις την ημέρα ανασφαλείς λόγω πυκνού ρυθμού.

6. Μπορώ να δω πριν και μετά τη διαδικασία,  φωτογραφίες  προηγούμενων ασθενών σας ;

Τι να ζητήσετε:

Επιμείνετε να βλέπετε πρόσφατες πριν και μετά φωτογραφίες ή βίντεο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με εσάς, έτσι ώστε να έχετε την αίσθηση του πώς ο χειρουργός σας θα προσαρμόσει τη διαδικασία στο δικό σας τύπο. Το γραφείο τους μπορεί ακόμη και να σας παράσχει πληροφορίες επικοινωνίας με προηγούμενους ασθενείς που είχαν παρόμοιες διαδικασίες και θα ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

 

7. Είμαι ένας καλός υποψήφιος φυσικά και συναισθηματικά για αυτή τη διαδικασία;

Τι πρέπει να ακούσετε:

“Η προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τέσσερις τύπους« κάθαρσης »: συναισθηματικό, σωματικό, εργαστηριακό και συναισθηματικό», λέει ο Δρ Saltz. Δεν επιθυμείτε να εγκαταλείψετε το κάπνισμα; Μήπως πάσχετε από σωματική δυσμορφική διαταραχή; Να είστε ειλικρινείς με το γιατρό σας για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές .

 

8. Τι πρέπει να κάνω πριν από τη διαδικασία, για να εξασφαλίσω τα καλύτερα αποτελέσματα;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τα βήματα που πρέπει να κάνετε πριν και μετά το χειρουργείο για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα; Μπορείτε να αφαιρέσετε το χρόνο εργασίας που χρειάζεται για να αναρρώσετε; Αν όχι, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε την εγχείρηση σας.

9. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταθμίσετε τα οφέλη έναντι των κινδύνων οποιασδήποτε αισθητικής επέμβασης.

10. Ποιες συγκεκριμένες τεχνικές θα συνιστούσατε να επιτύχετε την εμφάνιση που θέλω;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Ο γιατρός θα πρέπει να σας ενημερώσει για το ποια τεχνική θα σας δώσει τα αποτελέσματα που αναζητάτε. Εάν ένας γιατρός είναι πολύ πιο πρόθυμος από άλλους να πάει στα άκρα, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Εάν άλλοι σας λένε ότι αυτό που θέλετε είναι πολύ επικίνδυνο, μην απορρίπτετε τις απόψεις τους. Αυτό που φαίνεται σαν μια μικρή χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους και η υγεία σας είναι πολύ πιο σημαντική από την εμφάνισή σας.

 

11. Τι είδους αναισθησία θα λάβω κατά την επέμβαση;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αναισθησίας που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των περισσοτέρων χειρουργικών επεμβάσεων: Γενική, τοπική και μέθη. Υπάρχουν οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με το καθένα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

12. Η αναισθησία θα χορηγηθεί από πιστοποιημένο αναισθησιολόγο ή νοσηλευτή;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Η αναισθησία σας θα πρέπει πάντα να χορηγείται από αναισθησιολόγο πιστοποιημένο ή από πιστοποιημένο αναισθησιολόγο νοσηλευτή. “Αυτός ή αυτή θα πρέπει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καθώς και κατά τη διάρκεια της ανάνηψής σας αμέσως μετά”

 

13. Θα εκτελέσετε ο ίδιος την εγχείρηση μου;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι ο γιατρός που συμβουλεύεστε θα είναι ο ίδιος που εκτελεί τη χειρουργική σας επέμβαση.  Προσέξτε ιδιαίτερα τις πρακτικές που σας επιτρέπουν μόνο να επικοινωνείτε με έναν “χειρουργό συντονιστή” μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε απευθείας στο χειρουργό που θα εκτελέσει τη διαδικασία σας.

 

14. Ποιος θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της επέμβασής μου; Ποια είναι τα προσόντα και τα επίπεδα εμπειρίας τους;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Μια καλή χειρουργική ομάδα – συμπεριλαμβανομένων έμπειρων εγγεγραμμένων νοσηλευτών και χειρουργικών τεχνικών – βοηθά στην εξασφάλιση της ασφάλειας και της έκβασης.

 

15. Πόσο συχνά βλέπετε επιπλοκές σ’ αυτές τις επεμβάσεις;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Κάθε έμπειρος γιατρός έχει αντιμετωπίσει κάποια επιπλοκή. Ορισμένα θέματα δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα του πλαστικού χειρουργού, αλλά με τον τρόπο που θεραπεύεται το σώμα κάθε ατόμου. Γνωρίζοντας πόσο συχνά ο χειρουργός σας βλέπει επιπλοκές θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε με βεβαιότητα αν θέλετε ή όχι να ακολουθήσετε τη διαδικασία.

16. Σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια ή μετά την εγχείρηση, πώς θα αντιμετωπιστεί;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Ακόμη κι αν η χειρουργική επέμβαση  πραγματοποιείται σε εξωτερικό χειρουργικό κέντρο, ο χειρουργός σας πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα τοπικό νοσοκομείο σε περίπτωση σοβαρής επιπλοκής.

17. Πού θα ανακάμψω αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση; Θα τύχω συνεχούς φροντίδας από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Εάν δεν πρόκειται να χειρουργηθείτε σε νοσοκομείο ή θα ταξιδέψετε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εγκατάσταση ανάκτησης. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι τοποθετούνται σε μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις με ελάχιστη ή καθόλου φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς τροφής και νερού. Κάνετε την έρευνά σας για τις επιλογές που προτείνουν και μην έλκεστε από τις χαμηλές τιμές εις βάρος της υγείας σας.

18. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανάρρωσή μου ; Θα χρειαστώ βοήθεια;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε μετά τη χειρουργική επέμβαση και πόσο θα διαρκέσει η περίοδος αποκατάστασής σας. Πότε μπορείτε να πάρετε τα παιδιά σας; Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε πάλι την οδήγηση ή να επιστρέψετε στην εργασία; Ίσως χρειαστείτε έναν φροντιστή για να σας οδηγήσει σε και από τη χειρουργική σας επέμβαση και να μείνει μαζί σας για 24 ώρες μετά την επέμβασή σας. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες που είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη διαδικασία και τις ανάγκες σας.

19. Ποιος θα αναλάβει την μετεγχειριτική παρακολούθηση και τις επισκέψεις;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Η φροντίδα αποκατάστασης μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για το αποτέλεσμά σας όπως και η ίδια η χειρουργική επέμβαση. Εάν ο χειρουργός σας δεν παρέχει άμεσα φροντίδα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων παρακολούθησης, θα πρέπει να σας παρακολουθεί πιστοποιημένος νοσηλευτής ο οποίος μπορεί να ειδοποιήσει αμέσως και να εμπλέξει τον γιατρό εάν υπάρξουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ανάρρωσή σας και επούλωση του τραύματος.

20. Τι θα συμβεί αν δεν είμαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματά μου;

Τι θα πρέπει να ακούσετε:

Κάθε χειρουργός έχει την δική του πολιτική σχετικά με τη χειρουργική επανεπέμβαση (revision ρινοπλαστικής). Εάν υπάρχει επαρκής επούλωση, πολλοί γιατροί  χρεώνουν μειωμένο χειρουργικό κόστος, ωστόσο το κόστος αναισθησίας και περίθαλψης θα παραμείνει σταθερό. Στην ιδανική περίπτωση, οι λεπτομέρειες αυτές πρέπει να περιγράφονται πριν από την αρχική διαδικασία. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να υποβληθείτε σε μια επανεπέμβαση είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ειλικρινή σχέση με έναν χειρουργό που εμπιστεύεστε και ότι και οι δύο ή είστε στο ίδιο μήκος κύματος πριν μπείτε στο χειρουργείο.

 

Πηγή: www.realself.com