Skip to main content

Μόλις συμβουλευτείτε αρκετούς εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς και έχετε αποφασίσει για έναν ιατρό με υψηλά προσόντα, ο οποίος έχει εκτελέσει πολλές ρινοπλαστικές, γνωστές και ως πλαστική μύτης, είστε έτοιμοι να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική σας επέμβαση.

Πριν τη ρινοπλαστική

1. Είναι σημαντικό να διακόψετε τη χρήση  ασπιρίνης, ιβουπροφένης, βιταμίνης Ε και βοτανικών συμπληρωμάτων δύο εβδομάδες πριν και δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής.

2. Σταματήστε το κάπνισμα για τουλάχιστον δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η νικοτίνη επιβραδύνει την επούλωση.

3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας μαλακτική για τα χείλη (βούτυρο κακάο κ.λπ) και δροσιστικά ποτά . Λόγω της αναπνοής από το στόμα τα χείλη ξεραίνονται και το στόμα στεγνώνει.

4. Δεχτείτε τη βοήθεια ενός συγγενή ή φίλου για να βοηθήσει με τις πρώτες δύο ημέρες και τις νύχτες σας μετά την επέμβαση. Είναι υπέροχο να έχετε υποστήριξη, κάποιον να φέρνει τα ποτά σας και  μαλακά τρόφιμα και ένα άτομο που θα παρακολουθεί πότε έχετε πάρει τα φάρμακά σας και πότε θα χρειαστείτε περισσότερα.

5. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο γιατρός σας βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος για αυτό που θέλετε – ή δεν θέλετε – να γίνει στη μύτη σας. Μιλήστε μαζί του για να  μην το μετανιώσετε αργότερα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο θεράπων ιατρός σας.

6. Εάν αισθάνεστε άγχος, προγραμματίστε ένα άλλο ραντεβού με τον χειρουργό σας για να εξαφανιστούν οι φόβοι σας και να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις.

7. Οργανώστε τη μεταφορά σας μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε αμέσως μετά από τη ρινοπλαστική.

8. Κάνετε ο,τιδήποτε έντονο που πρέπει να κάνετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να αποφύγετε το σήκωμα βαρών για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση.

9. Προμηθευτείτε άνετα ρούχα για να φορέσετε στο σπίτι. Είναι προτιμότερες μπλούζες ή πυζάμες με κουμπιά, από εκείνες που θα πρέπει να περάσετε το κεφάλι σας από μέσα.

 

Μετά τη ρινοπλαστική

1. Ανυψώστε το κεφάλι σας ενώ κοιμάστε για να μειώσετε το πρήξιμο.

2. Αποφύγετε να χτυπήσετε τη μύτη σας (προσέξτε τα κατοικίδια ζώα, το σύντροφό σας που κοιμάται δίπλα σας και τα μικρά παιδιά), αποφύγετε προπόνηση και φύσηγμα της μύτης για δύο εβδομάδες και καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε σχετικές ερωτήσεις.

3. Συνιστάται μια δίαιτα χαμηλού αλατιού για να ελαχιστοποιηθεί η κατακράτηση υγρών στο ρινικό άκρο. Αυτός ο τύπος δίαιτας θα πρέπει να αρχίζει από την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

4. Τρώτε μαλακά τρόφιμα για την πρώτη εβδομάδα ή δύο.

5. Μετά από μια ρινοπλαστική, μην φοράτε γυαλιά για τέσσερις εβδομάδες. Εάν φοράτε γυαλιά, μπορείτε να τα κολλήσετε στο μέτωπό σας ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος μαξιλαριού όπως αφρό για να σφηνώσετε ανάμεσα στα γυαλιά και τη μύτη σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να φορέσετε τα γυαλιά σας αλλά να μην διαταράξετε τη μύτη σας από την επούλωση.

6. Να φοράτε αντηλιακά και καπέλα για αρκετούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να προωθήσετε τη θεραπεία και να αποφύγετε το οίδημα.

7. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το πώς να χειριστείτε καλύτερα το φύσηγμα της μύτης σας, τη συμφόρηση ή άλλα θέματα που σχετίζονται με τη μύτη που μπορεί να προκύψουν.

8. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο, παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμα των φαρμάκων σας. Εάν αφήσετε τον πόνο να κλιμακωθεί, μπορεί να είναι δύσκολο να τον θέσετε υπό έλεγχο ξανά.

9. Αν νιώθετε υπνηλία, πάρτε έναν υπνάκο. Ο ύπνος προωθεί την επούλωση, γι ‘αυτό να επωφεληθείτε από αυτό κάθε φορά που μπορείτε.

10. Λάβετε υπόψη ότι το πρήξιμο μπορεί να πάρει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και ένα ή δύο χρόνια για να υποχωρήσει τελείως. Αυτό που βλέπεις στην αρχή, δεν είναι το πώς θα φανεί κανείς όταν θεραπευτείς.

 

Πηγή:www.realself.com