Επανεπέμβαση μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική

Ο μεγαλύτερος φόβος ενός ασθενούς που επιθυμεί να κάνει μια ρινοπλαστική είναι ο φόβος ότι αυτή θα αποτύχει, το αποτέλεσμα δεν θα πλησιάζει καθόλου στο επιθυμητό και ότι η μύτη του θα φαίνεται πιο άσχημη και αταίριαστη με το πρόσωπό του από αυτή που έχει σήμερα. Συνήθως ο φόβος αυτός για μια αποτυχημένη ρινοπλαστική υπερτερεί και αποτρέπει τους ασθενείς από το να προχωρήσουν σε επέμβαση.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια συναντάμε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι καταφεύγουν σε εμάς προκειμένου να διορθώσουμε τα άσχημα αποτελέσματα μιας ή και περισσότερων αποτυχημένων ρινοπλαστικών επεμβάσεων.

epanepemvasi meta apo apotyximeni rinoplastikiepanaliptiki rinoplastiki meta apo apotyximeni plastiki sti miti diorthosi

Άσχημη μύτη- κακή αναπνοή

Αποτυχημένη ρινοπλαστική συνήθως σημαίνει κακό αποτέλεσμα στην εμφάνιση και ταυτόχρονα στην λειτουργία της μύτης.

Μερικές φορές είναι τόσο εμφανές ότι έχει προηγηθεί επέμβαση στην περιοχή και η αποκατάσταση ρινοπλαστικής επιβάλλεται, λόγω παραμόρφωσης μύτης, καθώς η μύτη εκτός από άσχημη φαίνεται εμφανώς ότι βλάπτει την φυσιολογική κινητικότητα του προσώπου όταν ο άνθρωπος κάνει μορφασμούς, γελάει, απογοητεύεται, δακρύζει ή χαμογελά.

Επίσης, σαφώς πρέπει να τονιστεί ότι εάν μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής η αναπνευστική λειτουργία δεν είναι φυσιολογική, η επανεπέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη και το αρχικό χειρουργείο ιδιαίτερα αποτυχημένο.

Η ανάγκη για επανορθωτική ρινοπλαστική

Οι περισσότεροι ασθενείς που καταφεύγουν σε εμάς εξομολογούνται πως ο φόβος της κλασσικής χειρουγικής μεθόδου ρινοπλαστικής, ο φόβος της νάρκωσης και η λανθασμένη αντίληψη που κυριαρχεί πως η ρινοπλαστική πονάει τους οδήγησε στην αναζήτηση μεθόδων που συνήθως υπόσχονται τέλεια αποτελέσματα χωρίς νυστέρι, με τη χρήση ενέσιμων υλικών. Μεθόδων που όπως λένε δεν πονάνε και δεν ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Ολα αυτά όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος είναι απλές υποσχέσεις. Οι ρινοπλαστικές αυτές επί το πλείστον αποτυγχάνουν. Οι ασθενείς επανέρχονται στην αναζήτηση εξειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι προχωρούν σε διόρθωση της αποτυχημένης ρινοπλαστικής τους με την κλασσική χειρουργική μέθοδο ρινοπλαστικής επανεπέμβασης, ή αλλιώς revision ρινοπλαστικής.

Διόρθωση αποτυχημένης ρινοπλαστκής VS Αρχική ρινοπλαστική

Είναι γεγονός πως η επανεπέμβαση σε μία αποτυχημένη ρινοπλαστική είναι πιο δύσκολο να γίνει από μία αρχική ρινοπλαστική.

Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο πιο εύκολο είναι να φτιάξεις κάτι από την αρχή και πόσο δυσκολότερο είναι να συναρμολογήσεις κάτι που έχει υποστεί μεγάλη φθορά με αποτέλεσμα να χαλάσει.

Η επανεπέμβαση, γνωστή και ως revision- επαναληπτική ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους στη ρινοπλαστική έμπειρους πλαστικούς ιατρούς.

Η επανορθωτική ρινοπλαστική γίνεται προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλήψεις των προηγούμενων αποτυχημένων ρινοπλαστικών με τρόπο σωστό και να αποκαταστήσουν την ομορφιά και την λειτουργία της μύτης σας.

Τα λάθη των αποτυχημένων ρινοπλαστικών & πώς θα τα διορθώσουμε

Οι γενικοί στόχοι της ρινοπλαστικής επανεπέμβασης είναι ίδιοι με αυτούς της αρχικής επέμβασης, αλλά πολλές φορές υπάρχουν περιορισμοί λόγω μεγάλης επιβάρυνσης από το πρώτο χειρουργείο.

Συγκεντρώσαμε κάποια από τα λάθη που μπορεί να έγιναν στις προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές επεμβάσεις. 

Σας παραθέτουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διορθωθούν πάντα με τη βοήθεια έμπειρων εξειδικευμένων πλαστικών χειρουργών:

  • Κατά το πρώτο χειρουργείο μπορεί να έχει αφαιρεθεί μικρότερο τμήμα χόνδρου ή οστού. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως προχωρούμε στην συμπληρωματική αφαίρεση.
  • Το μόσχευμα μπορεί να έχει μετακινήθεί σε λάθος θέση. Η επανατοποθέτηση του ή η τοποθέτηση νέου στην σωστή θέση μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
  • Μπορεί να έχει αφαιρεθεί μεγαλύτερο τμήμα οστού ή χόνδρου από αυτό που θα έπρεπε.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η μετακίνηση των τμημάτων που έχουν μείνει σε νέα θέση, με καθήλωση και υποστήριξη για κάλυψη του ελλείματος ή η χρήση μοσχευμάτων για τον ίδιο λόγο.

  •  Σχετικά με τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούμε γενικά στις ρινοπλαστικές, να αναφέρουμε ότι συνήθως προτιμούμε να τα παίρνουμε από την περιοχή του διαφράγματος, εάν αυτό είναι δυνατό.

Δυστυχώς στις επανεπεμβάσεις πολλές φορές είναι επιβεβλημένο να λάβουμε τα μοσχεύματα από τον χόνδρο του αυτιού ή από τον χόνδρο των πλευρών, λόγω του ότι το διάφραγμα έχει αλλοιωθεί, παραμορφωθεί ή αφαιρεθεί από το πρώτο χειρουργείο.

Συχνές ερωτήσεις για τη ρινοπλαστική επανεπέμβαση

Η Ηρώ έκανε διορθωτική ρινοπλαστική. Μιλάει για την εμπειρία της και  απαντάει στα συχνότερα ερωτήματά σας για το χειρουργείο επανορθωτικής πλαστικής στη μύτη.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOivOcjjmHnO1ws578X5WdvAQlfxDLK9N

Πονάει η επανεπέμβαση αποτυχημένης ρινοπλαστικής;

Όχι. Ο πόνος μετά την ρινοπλαστική είναι ένας μύθος.

Όπως ακριβώς και στην πρώτη ρινοπλαστική όταν εφαρμόζεται η σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο μετεγχειρητικός πόνος για τον ασθενή είναι αμελητέος.

Το ίδιο ισχύει και για την αφαίρεση του πωματισμού που είναι εντελώς ανώδυνη.

Μετά από πόσο καιρό μπορώ να προχωρήσω σε διόρθωση της αποτυχημένης ρινοπλαστικής μου;

Περίπου μετά από 9 μήνες, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης από την αποτυχημένη ρινοπλαστική επέμβαση

Πόσο καιρό διαρκεί το πρήξιμο στο πρόσωπο;

Εάν η παρέμβαση είναι ιδιαίτερα μικρή μπορεί να μην υπάρξει σχεδόν καθόλου οίδημα.

Εάν χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στην αρχική επέμβαση. Δηλαδή το οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις περιορίζονται πλέον μόνο στην περιοχή της μύτης, είναι πολύ μικρής έκτασης και σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επανεπέμβαση;

Εαν η παρέμβαση είναι μικρή – πχ μια μικρή ατέλεια στον ύβο (καμπούρα) – τότε το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό (στην αφαίρεση του νάρθηκα) σχεδόν στο σύνολό του.

Εάν γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στις αρχικές επεμβάσεις δηλαδή: Με την αφαίρεση του νάρθηκα (δηλαδή σε μία εβδομάδα) γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά στο σχήμα της μύτης.

Για μία περίπου ακόμη εβδομάδα ακολουθεί με γοργό ρυθμό η ελάττωση του οιδήματος και φθάνουμε περίπου στο 80% του αποτελέσματος. Σε 3 περίπου μήνες έχουμε σχεδόν το σύνολο του αποτελέσματος.

Μετά την πάροδο ενός έτους η μύτη πλέον είναι ισχυρή, ανθεκτική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το λειτουργικό αποτέλεσμα μετά την επανορθωτική ρινοπλαστική;

Ο ασθενής θα μπορεί να αναπνεύσει κανονικά την επόμενη κιόλας ημέρα, μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού. Το αποτέλεσμα στη λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο.

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική μετά την επαναληπτική ρινοπλαστική;

Την ίδια μέρα το βράδυ ή την επόμενη ημέρα το πρωί.

Χρειάζεται παρακολούθηση από τον χειρουργό μετά την επανεπέμβαση;

Ο Δρ. Μοιρέας στο τέλος της επέμβασης θα σας τοποθετήσει ένα μικρό πλαστικό ναρθηκάκι στην ράχη της μύτης σας το οποίο θα το αφαιρέσει 4-6 ημέρες μετά την επέμβαση.
Η αφαίρεση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
Επίσης, δεν τοποθετεί καθόλου εσωτερικό πωματισμό στην μύτη, οπότε δεν θα υποβληθείτε και στην διαδικασία της αφαίρεσής του.

Βαθμολογήστε την σελίδα

[Total: 24   Average: 4.2/5]

Μοιραστείτε την σελίδα με φίλους σας