Skip to main content

Τips για γρήγορη ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική

Οι αισθητικές επεμβάσεις προσώπου και ειδικά οι Ρινοπλαστικές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες.

Παρακάτω θα εστιασουμε σε κάποιες οδηγίες και tips για μια γρήγορη ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική.

 

tips gia grigori anarosiΚάθε χρόνο πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο επιλέγουν τη Ρινοπλαστική για να διορθώσουν λειτουργικά  και αισθητικά προβλήματα. 

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους το κάνουν, είτε για να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους, είτε για να βελτιώσουν τον τρόπο που τους βλέπουν και τους αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον τους.

Κι αυτό γιατί ζούμε σε μια εποχή που η ομορφιά, όπως αυτή προβάλλεται και επιβάλλεται, είναι πολλές φορές το κλειδί για την επιτυχία.

Πότε θα δω τη νέα μου μύτη;

Παρότι όλοι οι ασθενείς θέλουν να δουν την νέα τους μύτη αμέσως, η διαδικασία ανάρρωσης απαιτεί χρόνο.
Η διάρκειa της ανάρρωσης διαφέρει σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από το πρόβλημα που προϋπήρχε καθώς το είδος της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε.

Υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ανάρρωση;

Η διαδικασία της ανάρρωσης ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση και για την ολοκλήρωσή της απαιτούνται αρκετοί μήνες.

Όμως, 4-6 ημέρες μετά το χειρουργείο οι ασθενείς έχουν την πρώτη εικόνα για το πώς θα είναι το πρόσωπό τους λίγο αργότερα.

Βέβαια, όσοι έχουν δει προεγχειρητικά το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής τους σε τρισδιάστατη προσομοίωση (3D Vectra) δεν ανησυχούν καθόλου, απλά ανυπομονούν να δουν τα αποτελέσματα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο, ο ασθενής νοιώθει πλήρως το δέρμα του και ένα χρόνο μετά την ρινοπλαστική, η ανάρρωση έχει ολοκληρωθεί.

Ο σκελετός της μύτης έχει δυναμώσει και έχει σταθεροποιηθεί και το σχήμα έχει φτάσει στο τελικό του αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα do’s and don’ts προκειμένου η ανάρρωση του ασθενή να επισπευσθεί.

Tips για γρήγορη ανάρρωση: Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς;

Μετά τη ρινοπλαστική επέμβαση οι ασθενείς θα πρέπει:

 

 • Να λαμβάνουν μόνο τα φάρμακα που έχει εγκρίνει ο χειρουργός, τα οποία είναι μόνο αντιβιοτικά, για τρεις μόνο ημέρες. Για την αντιμετώπιση του πόνου (εάν υπάρξει), ένα απλό αναλγητικό είναι αρκετό. Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αντενδείκνυνται, καθώς διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνουν το πρήξιμο και παρατείνουν τον χρόνο ανάρρωσης.
 • Να περιορίσουν τις έντονες δραστηριότητες. Είναι καλύτερο να ξεκουράζονται αρκετά τις πρώτες 7-10 ημέρες, αφού το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να αναρρώσει. Ο αδιάκοπος καθημερινός ύπνος για 7-8 ώρες κάθε βράδυ του δίνει χρόνο για να αναπληρώσει αυτήν την ενέργεια.
 • Να τοποθετούν ψυχρά επιθέματα όπως παγοκύστη μέσα σε ύφασμα τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την επέμβαση, στην περιοχή κάτω από τα μάτια ή τα μάγουλα, όπου είναι πιθανότερο να εμφανιστούν οίδημα και μώλωπες.
  Όσο πιο γρήγορα υποχωρήσουν τα συμπτώματα αυτά τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανάρρωση. Προσοχή όμως: όχι τοποθέτηση επάνω στη μύτη και όχι απευθείας παγοκύστη στο δέρμα χωρίς κάλυμα γιατί έτσι μπορεί να προκληθούν βλάβες.
 • Να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, δίνοντας στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται. Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο του δέρματος, των μυών, των χόνδρων και του αίματος. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες θα βοηθήσει το σώμα να ανοικοδομήσει τον κατεστραμμένο ιστό μέσα και γύρω από τη μύτη. Σημαντική είναι και η ένταξη των βιταμινών Α και C στη διατροφή. Η βιταμίνη Α προλαμβάνει τις λοιμώξεις και η βιταμίνη C συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου. Το αλκοόλ και τα αλμυρά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και επιδεινώνουν το πρήξιμο.
 • Να κοιμούνται κρατώντας το κεφάλι τους ανασηκωμένο με 1-2 μαξιλάρια. Αυτή η στάση αφενός βοηθά στη μείωση του οιδήματος και αφετέρου, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να τραυματίσει τη μύτη.
Tips για γρήγορη ανάρρωση: Τι να αποφεύγουμε;
 • Να διακόψουν το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό. Ο καπνός ξηραίνει τους βλεννογόνους της μύτης ενώ και η νικοτίνη περιορίζει τη ροή του αίματος, δυσκολεύοντας την ανάρρωση.
 • Να αποφεύγουν τη ζέστη και τα ζεστά μπάνια μεγάλης διάρκειας. Η θερμότητα προκαλεί ακόμη περισσότερο πρήξιμο. Επίσης οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τον έντονο ήλιο.
 • Να μην φυσούν τη μύτη τις πρώτες εβδομάδες. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούν φυσιολογικό ορό για να αντιμετωπίσουν τη συμφόρηση και να κάνουν ρινοπλυσεις.
 • Να αποφεύγουν οποιοδήποτε ερεθιστικό παράγοντα, όπως π.χ. σκόνη, που θα μπορούσε να προκαλέσει φτέρνισμα. Εάν παρόλα τα μέτρα προκύψει η ανάγκη, τότε πρέπει να φτερνιστούν από το στόμα και όχι από τη μύτη.
 • Να ακολουθούν ήπιες μορφές εκγύμνασης μετά τις πρώτες ημέρες. Να αποφεύγουν τους κραδασμούς. Το ποδήλατο και το περπάτημα είναι ευεργετικά, αφού αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ευνοώντας τη γρήγορη ανάκαμψη.
 • Να αποφεύγουν τη χρήση γυαλιών ηλίου και οράσεως, γιατί η πίεση που ασκούν στη μύτη μπορεί να προκαλέσει οίδημα αλλά και μετατόπιση των οστών/χόνδρων. Αντί των γυαλιών οράσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν φακοί επαφής. Υπάρχουν βέβαια και ειδικά βοηθήματα τα οποία τοποθετούνται στο μέτωπο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν τα γυαλιά στην θέση τους χωρίς να ακουμπούν καθόλου στην μύτη.
 • Να ακολουθούν πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες που τους δόθηκαν από τον χειρουργό τους. Η παράβλεψη τους αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
Νέα Μέθοδος Diamond Rhinoplasty

Με την χρήση υπερήχων (Piezo), ο ασθενής χρειάζεται να επισκεφθεί ξανά το ιατρείο μόνο μια φορά, 4-6 ημέρες μετά το χειρουργείο, για να γίνει η αφαίρεση του νάρθηκα.

Το οίδημα είναι γενικά πολύ περιορισμένο και σε δύο εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να καταλάβει το 80% του αποτελέσματος.

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο συνήθως 6 ώρες μετά την επέμβαση.

Δεν γίνεται τοποθέτηση πωματισμού, οπότε αποφεύγεται και η αφαίρεση του την επόμενη ημέρα, κάτι το οποίο είναι δυσάρεστο και ίσως επίπονο.