Στραβό διάφραγμα μύτης – Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Το στραβό διάφραγμα είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος.

Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από την μύτη η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε.

Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα και εμπόδια.

Από τα πιό συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν προβλήματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες κτλ είναι το στραβό διάφραγμα μύτης, δηλαδή  η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).

Αυτά τα ανατομικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση του ατόμου ή να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος, μιας νόσου ή μιας προηγούμενης ρινοπλαστικής. Μπορούν να υφίστανται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και εξηγούν τα περισσότερα ρινικά αποφρακτικά προβλήματα.

Το σημαντικότερο είναι ότι διενεργείται πλέον και στη χώρα μας η λεγόμενη Diamond Ρινοπλαστική (Diamond rhinoplasty), ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης της οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Το διάφραγμα είναι ένας χόνδρος που χωρίζει την αριστερή από τη δεξιά ρινική θαλάμη.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, που νοείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ευθεία μέση γραμμή, είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Οφείλεται πολλές φορές σε γενετικές αιτίες, όπως σχιστίες, είτε σε τραυματισμούς κυρίως σε παιδιά κάτω των 6 ετών, όταν δηλαδή το διάφραγμα δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί.

Μπορεί επίσης να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι το διάφραγμα είναι λίγο ψηλότερο και επειδή δεν χωράει μέσα στην μύτη σωστά λυγίζει προς την μια μεριά.

Στους περισσότερους η σκολίωση είναι μικρή και δεν έχει επιπτώσεις στην αναπνοή. Όταν υπάρχει, όμως, μεγάλη απόκλιση, μπορεί να προκληθεί παρεμπόδιση στη διέλευση του αέρα, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την αναπνοή.

Εκτός από αυτό μπορεί να αποτελέσει την βασική αιτία σε χρόνια ρινίτιδα, ξηρότητα, ρινορραγίες, χρόνια ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, μειωμένη όσφρηση κ.ά.

Στους ασθενείς παρατηρείται επίσης κακή οξυγόνωση, η οποία προκαλεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, είναι κάποιες από τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τα συχνότερα προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα είναι :

  • Στραβό διάφραγμα και ροχαλητό
  • Στραβό διάφραγμα και ζαλάδες
  • Στραβό διάφραγμα και πονοκέφαλος
  • Στραβό διάφραγμα και βουλωμένη μύτη
  • Στραβό διάφραγμα και αλλεργικές ρινίτιδες – Ιγμορίτιδες

Η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ.

Ρινικές κόγχες (turbinates)

Οι ρινικές κόγχες είναι τρεις (ή και τέσσερις) και βρίσκονται στο εσωτερικό της κάθε ρινικής θαλάμης προς τα έξω.

Μοιάζουν με αναδιπλώσεις των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης και ο ρόλος τους είναι η ύγρανσή της, καθώς και η θέρμανση και το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα.

Οι κόγχες καλύπτονται από βλεννογόνο και διογκώνονται περιοδικά σε απόκριση σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα ή στη στάση του κεφαλιού.

Για παράδειγμα η κατάκλιση στο πλάι, καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή από το ρουθούνι που βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Αυτό είναι συνέπεια της φυσιολογικής διόγκωσης της κόγχης και οφείλεται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη θέση συλλέγεται περισσότερο αίμα σε αυτή.

Μερικές φορές, η υπερτροφία των κογχών φράζει τη μία ή και τις δύο ρινικές θαλάμες.

Αυτή η πάθηση μπορεί να θεραπευτεί, αλλά απαιτεί χειρουργική επέμβαση προκειμένου να απαλλαχθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

Σύμπτωση των πλευρικών τοιχωμάτων της μύτης

Όταν έχουμε κάποιον με πολύ λεπτή μύτη (σαν να έχει ένα «μανταλάκι» στο μεσότητα της ράχης) ή με αδύναμους χόνδρους στο κάτω μέρος τότε ιδίως σε έντονη εισπνοή από την μύτη τα ρουθούνια κλείνουν απότομα και δεν περνάει καθόλου αέρας.

Οι ρινικές ταινίες όπως αυτές που βλέπουμε να φορούν συχνά οι αθλητές μπορούν να κρατήσουν τις ρινικές διόδους ανοιχτές. Αυτός ο τρόπος βοηθά την εισπνοή αλλά είναι προσωρινός.

Οριστική λύση προσφέρει μόνο η χειρουργική επέμβαση για ευθειασμό ρινικού διαφράγματος.

Στραβό Διάφραγμα μύτης: εγχείρηση με υπερήχους

Το σημαντικότερο είναι ότι διενεργείται πλέον και στη χώρα μας η λεγόμενη Diamond Ρινοπλαστική (Diamond rhinoplasty), ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης της οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους.

Για χρόνια, η ρινοπλαστική για τη διόρθωση ορισμένων ανατομικών ανωμαλιών απαιτούσε το σπάσιμο των ρινικών οστών με πιθανό τον κίνδυνο ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Ο κίνδυνος σε επανεπέμβαση να σπάσουν τα οστά με λάθος τρόπο ήταν μεγάλος, ενώ ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει χειρουργείο σε πρόσφατα σπασμένη μύτη με κινητά οστά.

Σήμερα, όμως, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους επεμβάσεις με ένα υπερσύγχρονο χειρουργικό σύστημα ρινοπλαστικής. Λειτουργεί με δονήσεις υψηλής συχνότητας, και επιτρέπει τη διαμόρφωση σκληρών ιστών, χωρίς να πρέπει να γίνει κάταγμα, αφήνοντας ανέπαφους όλους τους μαλακούς ιστούς.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να δουλέψει μικρές λεπτομέρειες με μεγαλύτερη ακρίβεια διότι όλα γίνονται με άμεση όραση.

Η τεχνική είναι πολύ πιο ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, ενώ απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες.

Τέλος, να τονιστεί ότι η Diamond ρινοπλαστική με υπερήχους μπορεί να εφαρμοστεί και σε κινητά οστά (για παράδειγμα αμέσως μετά από κάκωση χωρίς να πρέπει να περιμένουμε όπως παλαιότερα).

Υπερέχει επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συμβατικές τεχνικές, όταν πρόκειται για επανεπέμβαση. Εξασφαλίζεται η απόλυτη ακρίβεια όλων των χειρισμών και αποφεύγεται ο κίνδυνος να ακολουθήσει το σπάσιμο της μύτης την κακή γραμμή που είχε δημιουργηθεί από το πρώτο/αποτυχημένο χειρουργείο ρινοπλαστικής.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ξεκινήσει μια νέα εποχή στις χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπειρία και εξειδίκευση του χειρουργού. Πρέπει να γνωρίζει τους περιορισμούς και τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν. Πρέπει επίσης να διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία ώστε η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή να είναι ελαφρύτερη και ανώδυνη.

Λειτουργική & Αισθητική ρινοπλαστική

Ο συνδυασμός λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής είναι τις περισσότερες φορές το ζητούμενο από τους ασθενείς, αφού μπορούν ταυτόχρονα να βελτιώσουν την αναπνοή αλλά και την εμφάνισή τους.

Λόγω της θέσης της στο πρόσωπο, η μύτη προσδιορίζει, αλλά και αναδεικνύει την ομορφιά.

Γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, αλλά και σε σχέση με το σχήμα και το μέγεθος του υπόλοιπου προσώπου. Επιδίωξη είναι η ενίσχυση της αισθητικής της, διατηρώντας παράλληλα τις φυσικές γραμμές.

Οι ειδικοί χειρουργοί διαθέτουν εμπειρία στην ανάλυση του προσώπου και είναι πιο επιφυλακτικοί στις μη ρεαλιστικές επιθυμίες των ασθενών τους.

Διαθέτουν επίσης και την τεχνολογία που τους επιτρέπει δείξουν στους ασθενείς πως θα είναι η μύτη τους μετά το χειρουργείο. Δηλαδή, μέσω ενός συστήματος τρισδιάστατης προσομοίωσης ρινοπλαστικής δημιουργούν μαζί με τον ασθενή την νέα του εικόνα

Η 3d προσομοίωση ρινοπλαστικής δίνει πολλές δυνατότητες.

Μπορεί να προβάλει το αποτέλεσμα από οποιαδήποτε οπτική γωνία, να προβάλει σε αντιδιαστολή την εικόνα που είχε πριν ο ασθενής και αυτή που θα έχει μετά (πριν και μετά). Μπορεί επίσης να συνδυάσει εικόνες με τα αποτελέσματα αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, σε περιπτώσεις μεγάλων χειρουργείων αποκατάστασης.