Στραβό Διάφραγμα Μύτης & Ρινοπλαστική

Αν μία στραβή μύτη συνοδεύεται και από στραβό διάφραγμα μύτης δημιουργώντας εκτός από αισθητικό πρόβλημα δυσχέρεια στην αναπνοή τότε η ρινοπλαστική σας επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργείο ευθειασμού του ρινικού σας διαφράγματος, προκειμένου να επιτευγχθεί το καλύτερο αισθητικό και ταυτόχρονα λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Από τα πιό συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν προβλήματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες κτλ είναι το στραβό διάφραγμα μύτης, δηλαδή  η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).

Αυτά τα ανατομικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση του ατόμου ή να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος, μιας νόσου ή μιας προηγούμενης ρινοπλαστικής. Μπορούν να υφίστανται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και εξηγούν τα περισσότερα ρινικά αποφρακτικά προβλήματα. 

 

 στραβό διάφραγμα & ρινοπλαστική για τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα

 

Στραβό διάφραγμα μύτης : συνδυασμός ρινοπλαστικής και διόρθωση στραβού διαφράγματος από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ

 

Διάφραγμα μύτης & σωστή αναπνοή

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, είναι κάποιες από τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες. Η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείαι από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ.

 

Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από την μύτη η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε. Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα και εμπόδια. Από τα πιό συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν προβλήματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες κτλ είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).

 

 Διάφραγμα μύτης

Το διάφραγμα είναι ένας χόνδρος που χωρίζει την αριστερή από τη δεξιά ρινική θαλάμη.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, που νοείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ευθεία μέση γραμμή, είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Οφείλεται πολλές φορές σε γενετικές αιτίες, όπως σχιστίες, είτε σε τραυματισμούς κυρίως σε παιδιά κάτω των 6 ετών, όταν δηλαδή το διάφραγμα δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί.

Μπορεί επίσης να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι το διάφραγμα είναι λίγο ψηλότερο και επειδή δεν χωράει μέσα στην μύτη σωστά λυγίζει προς την μια μεριά.

Στους περισσότερους η σκολίωση είναι μικρή και δεν έχει επιπτώσεις στην αναπνοή. Όταν υπάρχει, όμως, μεγάλη απόκλιση, μπορεί να προκληθεί παρεμπόδιση στη διέλευση του αέρα, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την αναπνοή.

Εκτός από αυτό μπορεί να αποτελέσει την βασική αιτία σε χρόνια ρινίτιδα, ξηρότητα, ρινορραγίες, χρόνια ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, μειωμένη όσφρηση κ.ά.

Στους ασθενείς παρατηρείται επίσης κακή οξυγόνωση, η οποία προκαλεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, είναι κάποιες από τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τα συχνότερα προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα είναι :

 • Στραβό διάφραγμα και ροχαλητό
 • Στραβό διάφραγμα και ζαλάδες
 • Στραβό διάφραγμα και πονοκέφαλος
 • Στραβό διάφραγμα και βουλωμένη μύτη
 • Στραβό διάφραγμα και ρινίτιδες – Ιγμορίτιδες

Η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ.

Ρινικές κόγχες (turbinates)

Οι ρινικές κόγχες είναι τρεις (ή και τέσσερις) και βρίσκονται στο εσωτερικό της κάθε ρινικής θαλάμης προς τα έξω.

Μοιάζουν με αναδιπλώσεις των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης και ο ρόλος τους είναι η ύγρανσή της, καθώς και η θέρμανση και το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα.

Οι κόγχες καλύπτονται από βλεννογόνο και διογκώνονται περιοδικά σε απόκριση σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα ή στη στάση του κεφαλιού.

Για παράδειγμα η κατάκλιση στο πλάι, καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή από το ρουθούνι που βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Αυτό είναι συνέπεια της φυσιολογικής διόγκωσης της κόγχης και οφείλεται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη θέση συλλέγεται περισσότερο αίμα σε αυτή.

Μερικές φορές, η υπερτροφία των κογχών φράζει τη μία ή και τις δύο ρινικές θαλάμες.

Αυτή η πάθηση μπορεί να θεραπευτεί, αλλά απαιτεί χειρουργική επέμβαση προκειμένου να απαλλαχθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

Σύμπτωση των πλευρικών τοιχωμάτων της μύτης

Όταν έχουμε κάποιον με πολύ λεπτή μύτη (σαν να έχει ένα «μανταλάκι» στο μεσότητα της ράχης) ή με αδύναμους χόνδρους στο κάτω μέρος τότε ιδίως σε έντονη εισπνοή από την μύτη τα ρουθούνια κλείνουν απότομα και δεν περνάει καθόλου αέρας.

Οι ρινικές ταινίες όπως αυτές που βλέπουμε να φορούν συχνά οι αθλητές μπορούν να κρατήσουν τις ρινικές διόδους ανοιχτές. Αυτός ο τρόπος βοηθά την εισπνοή αλλά είναι προσωρινός.

Οριστική λύση προσφέρει μόνο η χειρουργική επέμβαση για ευθειασμό ρινικού διαφράγματος.

Ρινικό Διάφραγμα: Το χειρουργείο

Στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο) καυτηριάζοντας ταυτόχρονα (ή αφαιρώντας τμήμα) τις κάτω ρινικές κόγχες, αλλάζοντας ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγώντας στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό που είναι η μύτη.

Χάρη στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος ο ασθενής μπορεί και αναπνέει σωστά. Επιτυγχάνουμε επίσης την ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση. Το αποτέλεσμα όσον αφορά το στραβό διάφραγμα μύτης είναι άμεσο και μόνιμο.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση
 • Την επόμενη ημέρα γίνεται αφαίρεση του ήπιου πωματισμού
 • Μετά το χειρουργείο είναι η απαραίτητη η περιποίηση του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και η τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για ένα περίπου μήνα
 • Δεν χρειάζονται αναλγητικά, καθώς η επέμβαση δεν πονάει
 • Για 4 ημέρες δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά
 • Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφούνται/αποπίπτουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν

Στραβό Διάφραγμα μύτης: εγχείρηση με υπερήχους

Το σημαντικότερο είναι ότι διενεργείται πλέον και στη χώρα μας η λεγόμενη Diamond Ρινοπλαστική (Diamond rhinoplasty), ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης της οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους.

Χειρουργείο Ρινικού διαφράγματος: Συχνές ερωτήσεις

Είναι επώδυνη η επέμβαση του διαφράγματος;

Όχι. Ο ασθενής δεν νοιώθει μετεγχειριτικό πόνο, εφόσον φυσικά έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση;

Όπως και στη ρινοπλαστική η επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τη στιγμή ολοκλήρωσης της ανάπτυξης. Συνήθως από τα 16 έτη για τα κορίτσια και από τα 18 για τα αγόρια (εξαίρεση αποτελούν σοβαρές διαμαρτίες κατα την διάπλαση όπως τα περιστατικά λαγόχειλου που γίνεται νωρίτερα).

Θα έχω κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου;

Όχι, μετά από το χειρουργείο ρινικού διαφράγματος δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αισθανθώ διαφορά στην αναπνοή μου;

Την επόμενη ημέρα και μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού ο ασθενής θα μπορεί πλέον να αναπνεύσει κανονικά. Το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο.

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική;

Την ίδια μέρα του χειρουργείου, το βράδυ και πολύ σπάνια την επόμενη ημέρα το πρωί.

Χρειάζεται παρακολούθηση από τον χειρουργό μετά την επέμβαση;

Την επόμενη ημέρα της επέμβασης πρέπει να γίνει η αφαίρεση του πωματισμού από τον χειρουργό.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο για ευθειασμό σε στραβό διάφραγμα μύτης;

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να ακολουθήσει με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες, όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό της μύτης και περιποίηση με μαλακτική αλοιφή για 3-4 εβδομάδες.

Ρινοπλαστική & άλλες επεμβάσεις

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με:

 • φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής.
 • αμυγδαλεκτομή.
 • αδενοτομή (για κρεατάκια μόνο σε ενήλικες).

Διάφραγμα μύτης Κόστος Χειρουργείου

Το κόστος για διάφραγμα μύτης εξαρτάται από τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Διαβάστε αναλυτικά σχετικά με τις τιμές ρινοπλαστικής .

 

 


Βαθμολογήστε την σελίδα

[Total: 21   Average: 4.3/5]

 

Μοιραστείτε την σελίδα με φίλους σας