Διάφραγμα Μύτης & Ρινοπλαστική

Αν μία στραβή μύτη συνοδεύεται και από στραβό διάφραγμα, δημιουργώντας, εκτός από αισθητικό πρόβλημα δυσχέρεια στην αναπνοή, τότε η ρινοπλαστική σας επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργείο ευθειασμού του ρινικού σας διαφράγματος προκειμένου να επιτευγχθεί το καλύτερο αισθητικό και ταυτόχρονα λειτουργικό αποτέλεσμα.

ρινοπλαστική και σταβό διάφραμα για τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα

 

συνδυασμός ρινοπλαστικής και διόρθωση στραβού διαφράγματος από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ

 

Διάφραγμα μύτης & σωστή αναπνοή

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, είναι κάποιες από τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες. Η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείαι από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ.

 

Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από την μύτη η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε. Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα και εμπόδια. Από τα πιό συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν προβλήματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες κτλ είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).

 

 

Ρινικό Διάφραγμα: Το χειρουργείο

Στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο) καυτηριάζοντας ταυτόχρονα (ή αφαιρώντας τμήμα) τις κάτω ρινικές κόγχες, αλλάζοντας ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγώντας στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό που είναι η μύτη. Χάρη στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος ο ασθενής μπορεί και αναπνέει σωστά. Επιτυγχάνουμε επίσης την ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση. Το αποτέλεσμα όσον αφορά το διάφραγμα μύτης είναι άμεσο και μόνιμο.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

  • Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση
  • Την επόμενη ημέρα γίνεται αφαίρεση του ήπιου πωματισμού
  • Μετά το χειρουργείο είναι η απαραίτητη η περιποίηση του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και η τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για ένα περίπου μήνα
  • Δεν χρειάζονται αναλγητικά, καθώς η επέμβαση δεν πονάει
  • Για 4 ημέρες δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά
  • Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφούνται/αποπίπτουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν

 

Χειρουργείο Ρινικού διαφράγματος: Συχνές ερωτήσεις

Είναι επώδυνη η επέμβαση του διαφράγματος;

Όχι. Ο ασθενής δεν νοιώθει μετεγχειριτικό πόνο, εφόσον φυσικά έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση;

Όπως και στην ρινοπλαστική η επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τη στιγμή ολοκλήρωσης της ανάπτυξης. Συνήθως από τα 16 έτη για τα κορίτσια και από τα 18 για τα αγόρια (εξαίρεση αποτελούν σοβαρές διαμαρτίες κατα την διάπλαση όπως τα περιστατικά λαγόχειλου που γίνεται νωρίτερα).

Θα έχω κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου;

Όχι, μετά από το χειρουργείο ρινικού διαφράγματος δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αισθανθώ διαφορά στην αναπνοή μου;

Την επόμενη ημέρα και μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού ο ασθενής θα μπορεί πλέον να αναπνεύσει κανονικά. Το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική;

Την ίδια μέρα του χειρουργείου, το βράδυ και πολύ σπάνια την επόμενη ημέρα το πρωί.

Χρειάζεται παρακολούθηση από τον χειρουργό μετά την επέμβαση;

Την επόμενη ημέρα της επέμβασης πρέπει να γίνει η αφαίρεση του πωματισμού από τον χειρουργό.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο;

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να ακολουθήσει με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες, όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό της μύτης και περιποίηση με μαλακτική αλοιφή για 3-4 εβδομάδες.

Ρινοπλαστική & άλλες επεμβάσεις

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με:

  • φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής
  • αμυγδαλεκτομή
  • αδενοτομή (για κρεατάκια μόνο σε ενήλικες)

Βαθμολογήστε την σελίδα

[Total: 12    Average: 4.3/5]

 

Μοιραστείτε την σελίδα με φίλους σας