Ροχαλητό – Αίτια & Αντιμετώπιση

Το ροχαλητό το στραβό διάφραγμα και η υπνική άπνοια

Το Ροχαλητό είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα και με το πέρασμα των ετών γίνεται ολοένα πιο έντονο και πιο συχνό.

Το ροχαλητό εκτός από ενοχλητικό για τους γύρω είναι και ανησυχητικό, καθώς τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από υπνική άπνοια, διακοπή δηλαδή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η διακοπή αυτή μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 λεπτά προκαλώντας ανησυχία στον πάσχοντα, ο οποίος μπορεί να ξυπνήσει απότομα καθώς αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Ροχαλητό: Τα αίτια

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια εμφανίζεται κυρίως σε άντρες ηλικίας 35-60, οι οποίοι είναι συνήθως υπέρβαροι, καπνίζουν ή πίνουν.

Το ροχαλητό παράγεται στην περιοχή του φάρυγγα από την σταφυλή, τις καμάρες (τις μεμβράνες που φαίνονται να ξεκινούν από την σταφυλή), την μαλθακή υπερώα (ουρανίσκος), τις αμυγδαλές, την γλώσσα και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

Η επίσκεψη σε Ειδικό ΩΡΛ

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί ειδικό ωτορινολλαρυγγολόγο, προκειμένου να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί πού οφείλεται ακριβώς το πρόβλημα.

Ο ειδικός ΩΡΛ θα διερευνήσει όλα τα πιθανά αίτια και θα του προτείνει τις ανάλογες λύσεις για την θεραπεία του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας, ανάλογα με την περίπτωση.

Συνδυασμός με ρινοπλαστική

Ο συνδυασμός μίας ρινοπλαστικής επέμβασης με ταυτόχρονη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας είναι πολύ συνηθισμένος. Μετά το πέρας των χειρουργείων επιτυγχάνεται το τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ροχαλητό : Ο Ιατρικός έλεγχος

 Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του ροχαλητού και της απνικής άπνοιας κι να δωθούν οι ανάλογες λύσεις.

Ο ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει ενδοσκοπικό έλεγχο ρινός, ρινοφάρυγγος, στόματος, στοματοφάρυγγος και λάρυγγος. Καθώς επίσης μελέτη ύπνου, πιθανόν ακτινολογικές εξετάσεις και πνευμονολογική ή/ και αλλεργιολογική εξέταση.

Μετά από όλες αυτές τις εξετάσεις ο γιατρός σας θα σας υποδείξει έαν πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση και θεραπεία ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται Φαρυγγουπερώιος πλαστική και είναι μία επέμβαση που μπορεί να καλυτερέψει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή του ασθενή.

Παρακολουθήστε το βίντεο σχετικά με το ροχαλητό και την αντιμετώπισή του

Συχνές Ερωτήσεις:

Ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία ροχαλητού και υπνικής άπνοιας;

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η “Φαρυγγουπερώιος Πλαστική”. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επεμβάσεων, ανάλογα με την περίπτωση: Εκτομή τμήματος της σταφυλής, των παρίσθμιων καμαρών, αμυγδαλεκτομή, τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην μαλθακή υπερώα (ουρανίσκο)

Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο;

Το σίγουρο είναι ότι η επέμβαση αυτή θα βελτιώσει την αναπνοή, την διάθεση και την καθημερινότητα του ασθενούς.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ροχαλητό και υπνική άπνοια εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος, η θέση του σώματος κατά τον ύπνο, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η κατάκλιση κοντά στα γεύματα καθώς και από πολλούς άλλους, ανάλογα με την περίπτωση. Η βελτίωση εξαρτάται μερικώς από την επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει πολύ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούμαστε ακόμη και σε εξάλειψη.

 

Ροχαλητό: Προεγχειριτική εικόνα ασθενούς

Πριν την επέμβαση

Ροχαλητό: Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και πότε δίδεται το εξιτήριο από την κλινική;

Η επέμβαση διαρκεί 30-45 λεπτά και το εξιτήριο δίδεται την ίδια ημέρα το απόγευμα ή την επομένη το πρωί, ανάλογα με την επέμβαση και την γενική κατάσταση του ασθενούς

Ροχαλητό στα παιδιά

Κρεατάκια- Ο συνήθης ένοχος

Στις περισσότερες περιπτώσεις για το ροχαλητό των παιδιών ευθύνονται τα κρεατάκια, οι αδενοειδείς δηλαδή εκβλαστήσεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης και υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν μέγεθος το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα. Όταν το μέγεθος των εκβλαστήσεων είναι μεγαλύτερο, τότε μπορεί να προκαλέσουν:
 

  • Δυσχέρεια στην ρινική αναπνοή λόγω του ότι μπορεί να κλείσουν ακόμα και εντελώς την είσοδο του αέρα
  • Δυσχέρεια στην λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας

Κρεατάκια: συμπτώματα

Όταν το παιδί δεν αναπνέει σωστά από την μύτη, αναγκάζεται να ανοίγει το στόμα του πολλές φορές ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως τα παιδιά με “κρεατάκια” εκτός από το ροχαλητό, μένουν πίσω στην ανάπτυξη του σώματος, μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη προσοχής στο σχολείο και αρκετές φορές φαίνονται “κουρασμένα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα συμπτώματα ο ειδικός χειρουργός ΩΡΛ προχωρά σε αδενοτομή, στην αφαίρεση δηλαδή των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), με χρήση συμβατικού εξοπλισμού, μαχαιριδίου υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων ή Laser.

Η επέμβαση

Η αδενοτομή είναι μία συνήθης επέβαση, διαρκεί 20-30 λεπτά και έχει μόνιμο και άμεσο αποτέλεσμα. Η επέμβαση αυτή στα παιδιά δεν μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική, καθώς η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει μετά τα 16 έτη στα κορίτσια και μετά τα 18 στα αγόρια, αφού έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξή τους.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

  • Το παιδί κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση
  • Δεν υπάρχουν ράμματα
  • Δεν χορηγούνται αναλγητικά
  • Δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά για 4 μόνο ημέρες

Παρακολουθήστε το βίντεο σχετικά με τα κρεατάκια και την επέμβαση από τον Ιατρό Γεώργιο Μοιρέα. Μάθετε περισσότερα στο site του Exelixis MI

ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ - ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ - ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ (part 1)

 


Βαθμολογήστε την σελίδα

Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.6]

 

Μοιραστείτε την σελίδα με φίλους σας