Skip to main content

Η πλαστική μύτης είναι η πιο συνηθισμένη αισθητική χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε εφήβους.

Είναι συνήθως μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών που γίνεται υπό γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται η χειρουργική επέμβαση  και στη συνέχεια πηγαίνετε στο σπίτι την ίδια μέρα.

Μία ρινοπλαστική, μπορεί να είναι πολύ απλή ή πολύ περίπλοκη. Όταν γίνεται σωστά από έμπειρο χειρουργό, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς θα φαίνεται κάποιος.

Πότε μπορούν οι έφηβοι να κάνουν ρινοπλαστική;

Οι έφηβοι δεν πρέπει να κάνουν επέμβαση ρινοπλαστικής έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ηλικία περίπου 15 ή 16 ετών για τα κορίτσια. Για τα αγόρια συνήθως συμβαίνει περίπου ένα χρόνο αργότερα .

Ποια είναι μερικά είδη ρινοπλαστικής;

Οι τύποι ρινοπλαστικής περιλαμβάνουν:

  1.  Αφαίρεση καμπούρας (ύβου) της μύτης
  2.   Ευθειασμός διαφράγματος
  3.   Ανασχηματισμός της άκρης της μύτης
  4.   Αύξηση ή μείωση του μεγέθους των ρουθουνιών
  5.    Διόρθωση της μύτης μετά από τραυματισμό
  6.    Άνοιγμα αναπνευστικών διόδων
  7.    Σμίκρυνση ή μεγέθυνση της μύτης

Οι πλαστικές μύτης μπορούν να γίνουν για να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισής σας ή για ιατρικούς λόγους. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσουν ένα πρόβλημα με τον χόνδρο που χωρίζει ένα ρουθούνι από το άλλο. Άλλοι μπορεί απλά να θέλουν να κάνουν τη μύτη τους μικρότερη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ρινοπλαστικής;

Οποιοσδήποτε τύπος εγχείρησης έχει κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν αιμορραγία, μόλυνση και αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία. Οι κίνδυνοι ρινοπλαστικής περιλαμβάνουν:

    Μούδιασμα
    Ρινορραγίες
    Ουλές στη βάση της μύτης
    Ρήξη μικρών αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος
    Πρήξιμο
    Μόνιμη βλάβη νεύρων
    Ανάγκη για δεύτερη ή τρίτη ρινοπλαστική

Πριν από τη ρινοπλαστική, οι έφηβοι και οι γονείς ή κηδεμόνες τους πρέπει να μιλούν εκτενώς με τον χειρουργό και να ζυγίζουν όλους τους κινδύνους και τα οφέλη. Η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ εσάς, των γονέων σας και του χειρουργού είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της επιχείρησης.

Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί χρειάζονται πολύ χρόνο για να μιλήσουν με έφηβους πριν κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις. Θέλουν να σιγουρευτούν ότι ο έφηβος είναι αρκετά ώριμος για να το χειριστεί, ότι το κάνει για τους σωστούς λόγους και έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η σκέψη ότι το να αλλάξετε τη μύτη σας θα αλλάξει όλη τη ζωή σας και θα σας κάνει πιο δημοφιλείς δεν είναι ρεαλιστική.

Μετά από μια ρινοπλαστική,  απαιτείται υπομονή και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. Θα χρειαστεί να κρατήσετε το κεφάλι σας ανυψωμένο για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επέμβαση. Πιθανόν να υπάρξει πόνος και οίδημα (που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και κρύες κομπρέσες).

Μερικοί άνθρωποι απογοητεύονται από το πρήξιμο και από το πώς φαίνονται αμέσως μετά το χειρουργείο. Αλλά όταν το πρήξιμο υποχωρήσει, η κοκκινίλα εξαφανίζεται και η μύτη θεραπεύεται πλήρως. Αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Πηγή: www.webmd.com